El Paso, Texas / Juárez, México


Dit is Mexico, gezien vanuit El Paso, Texas. Vanuit een auto op de autoweg in El Paso.
Leuk! Mexico! Hmmm.
Helaas, dit is een deel van Mexico dat gelijkstaat aan Niet Naartoe Gaan!, Gevaar!, Dood!
Het is (Ciudad) Juárez, op slechts twee minuten afstand van El Paso, net aan de overkant van de rivier de Rio Grande, die daar Río Bravo heet. Je hoeft alleen maar de brug over.
Maar doe dat maar liever niet.

Het is niet meer zonder risico om er als toerist door de leuke straatjes van het oude centrum te dwalen. Je zou geraakt kunnen worden door een verdwaalde kogel uit een schietpartij tussen rivaliserende drugsbendes.
En Juárez is ook berucht om de vele moorden op jonge vrouwen.
Het is een stad van armoede en geweld, maar tegelijkertijd is het een van de snelst groeiende steden ter wereld, met meer dan driehonderd assemblagefabrieken.
In 2008 riep een prestigieus tijdschrift Juárez zelfs uit tot “Stad van de Toekomst”.

Mijn gastvrouw in El Paso vertelde me dat de moeders niet meer met hun jonge kinderen naar het park gaan, uit angst dat ze een dode vinden. Zij gaat zelf ook niet meer naar Juárez en dat is jammer, want het was er leuk wandelen, winkelen en uit eten gaan.
Natuurlijk is er méér dan geweld tussen drugsbendes, er zijn vooral ook gewone mensen die hun gewone leven leiden.


Dit is het begin van de Cordova International Bridge, die Juárez, Mexico verbindt met El Paso, Texas. In de verte zie je de verkeersborden.
Helaas gingen wij dus niet Mexico in.
Het drugsgerelateerde geweld in Juárez is een ingewikkelde kwestie, dat is duidelijk.
Het heeft te maken met armoede, corruptie, hebzucht, politiek, belangen, gewetenloosheid, sociaal onrecht, weinig wil om er echt en structureel iets aan te doen, etc etc.
Even wat cijfers: in 2008 zijn in verband met de ‘oorlog’ tussen drugsbendes in heel Mexico zo’n 6.000 mensen vermoord, van wie meer dan 1.600 in Juárez. In de eerste helft van dit jaar, 2009, zijn het er al meer dan 1.000. Het wordt dus steeds erger.

Helaas is er, zoals ik al zei, nóg een type moorden in Juárez, en dat zijn die op jonge vrouwen. Sinds 1993 zijn er honderden jonge vrouwen vermoord. Er is zelfs een apart Spaans woord voor: de ‘feminicidios’ of ‘las muertas de Juárez’.
Volgens de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten kennen de moorden hetzelfde patroon: "De slachtoffers van deze misdaden zijn overwegend jonge vrouwen, tussen de 15 en 25 jaar oud. Velen waren studenten, en de meesten waren arbeidsters in maquiladoras (assemblagefabrieken.NS). Een aantal waren relatieve nieuwkomers in Ciudad Juárez die gemigreerd waren vanuit andere delen van Mexico. De slachtoffers zijn over het algemeen als vermist opgegeven door hun families, en hun lichamen werden dagen of maanden later gevonden in braakliggende percelen of afgelegen gebieden. In de meeste gevallen waren er tekenen van seksueel geweld, misbruik, marteling en in sommige gevallen verminking."
De meeste moorden zijn nog steeds niet opgelost.
In 1998 is voor het eerst ook een buitenlandse vrouw in Juárez vermoord, en wel een Nederlandse. Internationaal komt er steeds meer aandacht voor dit grote probleem. En ja hoor, er is in 2006 zelfs een film over gemaakt, ‘Bordertown’, met Jennifer Lopez en Antonio Banderas. Hij was te zien op het Filmfestival van Berlijn.

Reacties

Iris zei…
Prachtig hoor! Ik vind de stoelen van nu ook erg mooi van Leolux .

Populaire posts van deze blog

Poep

De Kus

Austin's vleermuizen