Billy the Kid


Mesilla, New Mexico, is een echt Wild West stadje geweest. Vrolijke en minder vrolijke verhalen zijn er te vinden. En beroemde of beruchte namen, zoals Billy the Kid. Iedereen kent die naam, maar daar blijft ’t meestal ook bij.
Voor mij in ieder geval was het nogal een verrassing z’n naam hier tegen te komen, en wel op de muur van een van de oudste gebouwen daar, dat nu de Billy the Kid Gift Shop heet.


Niet toevallig, want het gebouw was rond 1880 gerechtsgebouw annex gevangenis, en hier werd Billy berecht en veroordeeld tot de dood door ophanging. Er zijn overigens wel meer plaatsen die zich Billy toe-eigenen, natuurlijk.
Hij was een veedief, bandiet, outlaw. Maar ook een jongen was ie, en hij werd maar 21 jaar.


Hij was zowel een beruchte outlaw als een geliefde volksheld. Vooral de ‘hispanic’ gemeenschap was dol op ‘m: voor hen was hij de held van de onderdrukten, een verdediger van het volk die slechts uit zelfverdediging doodde … jaja …
Na z’n ter dood veroordeling in 1881 ontsnapte hij uit de gevangenis, met behulp van dorpsbewoners. Maar niet al te lang daarna werd hij alsnog doodgeschoten, door sheriff Pat Garrett. Dezelfde man die een jaar later een biografie over hem publiceerde met de titel ‘The Authentic Life of Billy, the Kid’, een nogal sensationalistisch boek, naar het schijnt.
Maar Billy groeide daarna wel uit tot een symbool van de Amerikaanse Wild West.
Zozeer zelfs dat hij de inspiratiebron werd voor allerlei creaties, waaronder zeventien films, twee toneelstukken and zeker negen songs.

www.youtube.com/watch?v=_CcadC-S8-E&feature=related
trailer van de film ‘Pat Garrett & Billy the Kid’, Sam Packinpah, 1973

www.youtube.com/watch?v=QNhrLV3J73g
een oude traditional over Billy the Kid, arr. Ry Cooder

www.youtube.com/watch?v=ubl_dUEgd5M
de Bob Dylan ‘Billy the Kid’ song, in het Spaans door J.M. Baule

www.youtube.com/watch?v=kTv3Ig02sKs&feature=related
een 4 min. serie afbeeldingen van Billy, op films, boeken, etc

Reacties

Populaire posts van deze blog

Uruguayo

Poep

De Kus