Kerstdagen Zonder Einde III

We waren zo’n beetje gebleven bij Oud en Nieuw. Van de geluksdruiven weten we inmiddels alles al, maar er is nog iets en dat is voor kleine kinderen: l’Home dels Nassos, de Neuzenman. Die komt altijd op de laatste dag van het jaar, om het jaar af te sluiten. Al een paar dagen daarvoor hebben de ouders hun kinderen lekker gemaakt: de Neuzenman komt eraan en die heeft net zoveel neuzen als er dagen in het jaar zijn. Dat is veel! Een man met driehonderd vijfenzestig neuzen! Stel je voor. En waar zitten al die neuzen, die passen vast niet in z’n gezicht, dus dan zitten ze over z’n hele lichaam, en wat nou als ie verkouden is, hoe moet ie dan al z’n neuzen snuiten, en en en ... Jottem, mam, pap, wanneer komt ie nou, en is het al tijd, ik wil naar buiten, ik wil de Neuzenman zien, gaan we nou!!!!!

In de krant staat precies waar en hoe laat de Neuzenman z’n opwachting maakt. En als de kinderen buiten zijn, speuren ze naar die merkwaardige man, maar ze kunnen hem nergens vinden. Hun ouders hebben ‘m net zien lopen, kijk, daar, daar was ie net, heb je ‘m niet gezien, kijk, kijk, daar gaat ie! En dan blijkt dat er net zoveel neuzenmannen zijn als gewone mannen, want het is een grap: de Neuzenman had toch net zoveel neuzen als er (nog) dagen in het jaar zijn ... nou, op 31 december is dat nog maar één dag, dus de man heeft maar één neus, dus de Neuzenman bestaat niet, of, zeggen sommigen, iedereen is de neuzenman.











Hij schijnt voort te komen uit een mythologisch personage dat het jaar voorstelde. Op oude afbeeldingen is hij te zien met een grote bobbelige neus. En in sommige wijken of dorpen wordt er altijd een optocht gehouden met een Neuzenman, want als er ergens een feestje van gemaakt kan worden, zullen de Spanjaarden dat niet laten.


En dan is toch echt het jaar voorbij, maar de kerstdagen nog lang niet, die duren nog een hele week, en dan is het ..... Sinterklaas.
(wordt vervolgd)

Reacties

Unknown zei…
Ik begin nu te denken dat het maar goed was dat is met kerst en oud & nieuw in NL was, ik was ongetwijfeld bezweken aan al die feesten! Knap dat je het zo hebt overleefd daar met die gekke feest-zieke spanjaarden! Ben benieuwd naar het volgende stukje! (Reyes, en dan eindelijk de rebajas?)
Anoniem zei…
Ja, ja, Nancy, niños de San Ildefonso, sección culinaria,... Qué risa con las crónicas españolas. Olvidé recomendarte un sitio para dulces navideños, otro año será. Que disfrutes tu nueva casa.

Populaire posts van deze blog

Uruguayo

Poep

De Kus