Festa Major Sant Antoni

Er was eens ….. een heel vrome monnik die zich terugtrok in een grot in een woestijn en zich daar overgaf aan het geestelijk leven. De Duivel vond het maar niks en zond z’n dienaren naar de monnik, met de heerlijkste bijna niet te weerstane verlokkingen. Maar de monnik, Antonius, weerstond ze wel. Op een nacht sloegen de demonen hem met grote stokken in elkaar. En de nacht daarop kwamen ze, vermomd als zorgzame vrouwen, z’n wonden weer openhalen. Maar omdat de monnik zo vroom was en zich niet had laten verleiden door de verzoekingen, zond God een enorme lichtflits naar beneden en verjoeg de demonen voor eeuwig.
Zo luidt een van de verhalen over deze Antonius, later bekend geworden als Antonius.abt, Sant Antoni Abat. Hij wordt altijd afgebeeld met een varkentje aan z’n voeten, en dat komt zo, vertellen ze in Catalunya:
Op een goede dag ontbood de gouverneur van Barcelona de monnik Antonius, die inmiddels bekend stond om zijn genezende krachten, bij zich thuis, want zijn dochter was ziek en hij had goede hoop dat Antonius haar kon genezen. Toen de monnik bij de gouverneur was aangekomen, kwam er opeens een varken aangewandeld met in haar bek een biggetje met maar drie pootjes. De Heilige Antonius zegende het diertje, waarop het opeens een vierde pootje aangegroeid kreeg. En het beestje huppelde vrolijk weg. Een wonder was geschied.
Dus, Sant Antoni werd ook de beschermheilige van de dieren.

En naamgever van een wijk en een markt in Barcelona. 17 Januari, dat is zijn dag.
Op elf januari, vijf dagen na Driekoningen en middenin de roes van de Uitverkoop begint in de wijk Sant Antoni het grote Jaarfeest, het Festa Major, dat tien dagen duurt.
De Heilige Antonius zelf is er te zien, maar ook z’n Heilige Varken, la Porca.














Die vertoont zich een aantal keer, en wordt dan belaagd door duivels met hun vuurpijlen. Deze Porca is een Zeug van glasvezel met hangtieten, 2,5 meter hoog en ze wordt op een plank met wieltjes heen en weer en rond gesjouwd. Op acht plaatsen in haar lijf kunnen vuurpijlen worden gestoken. Vooral op de avond van het Correfoc, Lopend Vuur, wordt ze door de vuurduivels belaagd. Het gevecht tussen la Porca en de duivels is natuurlijk een strijd tussen Goed en Kwaad.


















(2 foto's van www.fotolog.com/oriol_n Met dank)

Ook het publiek wordt aangevallen, de meesten hebben daarom beschermende kleding aan. Met al dat vuurwerk is het een fotogeniek evenement en er komen dan ook veel fotografen op af.

In deze wijk staat vlakbij de markt van Sant Antoni een groot populair café-restaurant met de naam Els Tres Tombs. Wat raar, dacht ik altijd, een café met Graftomben in z’n naam, daar zou ik toch niet zo gauw gaan zitten. Maar sinds m’n kursus Catalaans weet ik beter. Els Tres Tombs betekent De Drie Rondjes. Het is een fraaie lange stoet paarden en allerlei andere dieren, karren en wagens, die te zien is in Catalaanse dorpen en wijken. Het is een van de oudste tradities die bewaard zijn gebleven. Vroeger gingen de mensen met hun dieren de straat op om ze te laten zegenen, nu doen ze het meer om naar al die dieren te kijken. Maar gezegend wordt er nog steeds, want Sant Antoni rijdt mee op een wagen in de stoet, het is tenslotte zíjn feest.

Reacties

Unknown zei…
Leuk, dat feest! En idd mooie foto´s van Oriol. Alhoewel dat schattige biggetje met drie pootjes (en later vier) wel een vervaarlijk monsterlijk varken is geworden!
de buurvrouw zei…
mooi varken, maar de Vastenavond (carnaval in Bergen op Zoom) had gisteren nog mooiere polyester varkens in de optocht! was indrukwekkend wat al die bouwclubs voor elkaar krijgen. jaja, in Nederland gebeurt ook nog wel eens wat, Nancy ;-)
Leuk stukje!!
Sheila zei…
No se a que se dedica, pero viendo su blog parece talmente una antropologa. Amenudo sabe más de mis tradiciones que yo misma.
Me hace gracia leer sus textos y ver como mira.

Populaire posts van deze blog

Uruguayo

Poep

De Kus