Fort Worth Gardens

Koeienstad Fort Worth, Texas, is niet alleen maar beton, koeien en cowboys, er is ook te genieten van watergeruis en stilte in de Water Gardens en de Japanese Garden.
De WATER GARDENS is een park middenin de stad. De befaamde architect Philip Johnson is een van de twee ontwerpers. Hij is trouwens ook de architect van het John F. Kennedy Memorial Plaza in Dallas. Daar was ik niet zo weg van, maar dit park is heel bizonder. Het bestaat uit een centraal plein en 3 vijvers.


Dit is de ‘Active Pool’. Het water dendert elf meter over een aantal terrassen naar beneden. Er is een soort pad van ‘stepping stones’ waarover je tussen het water en het waterval-geluid door naar beneden kunt lopen. Ik durfde die daling niet aan met m’n manke voet.
In 2004 werd het park een paar jaar gesloten na een dramatisch ongeluk: een kind viel onderaan in het water, een volwassene en twee andere kinderen sprongen er achteraan om het te redden, en alle vier kwamen om. Door hevige regenval stond het water hoger dan normaal en een circulatiepomp werkte te hard.
Drie jaar later ging het park weer open nadat de nodige wijzigingen waren aangebracht.


Dit is de ‘Quiet Pool’. Als je er via een lange hoge trap naar afdaalt, krijg je volgens de architect een Alice-in-Wonderland effect, waarbij je je afwisselend heel groot en heel klein voelt.
De vijver is omringd door bomen, die elk weer aan de voet omringd zijn door een stel merkwaardige wezentjes:


En de wezentjes kruipen zelfs langs de muur van de vijver omhoog.


(ik heb het even opgezocht: de bomen zijn moerascypressen, en de wezentjes zijn ademwortels, ook wel knietjes genoemd, in het Engels cypress knees)
Het is er goed toeven in deze stilte vijver.

Waar het ook goed toeven is, is in de JAPANESE GARDEN, bij de Botanical Garden.


Ook veel vijvers natuurlijk, elegante bruggetjes, een pagode, paviljoentjes, stepping stones.


Meer dan honderd karpers (koi) zijn begin dit jaar doodgegaan, nadat er per ongeluk kraanwater met chloor in de vijvers terecht was gekomen. De hoeveelheid chloor was klein, maar dodelijk voor de koi. Een grote slag voor de tuin.

Natuurlijk ontbreekt zo’n mooi Zen-achtig in patronen geharkt kiezelveld niet.


Behalve door een boeddha beeld kun je je ook nog laten inspireren door de wijsheid van de drie ‘horen, zien en zwijgen’ aapjes.


De tuin zal er op dit moment veel mooier en kleuriger uitzien dan op de foto’s, maar die dateren dan ook van half maart (ja ja, ik loop erg achter).
Het is een prachtig gebied, dat regelmatig het decor is voor trouwfoto’s, en twee keer per jaar is er een festival.

hier is een link naar de Japanese Garden:
http://www.fwbg.org/japanese.htm

en via deze link ga je naar de Water Gardens:
http://www.bluffton.edu/~sullivanm/texas/ftworth/watergardens/watergardens.html

Reacties

Swaentje ;-) zei…
He, die 6de foto... dat hebben ze afgekeken van de Efteling!
(Yeah, right ;-) )

Populaire posts van deze blog

Uruguayo

Poep

De Kus