St. Augustine, Florida

Met Amerikaanse nicht A en haar man M ga ik naar St. Augustine, in het noordoosten van Florida. Het is het oudste stadje van de VS dat door Europeanen werd gesticht en het is ook het langst “bezet” gebleven.
De Spanjaarden hebben het in 1565 gesticht, twee eeuwen later kwam het onder Britse heerschappij, maar dat duurde maar 20 jaar, daarna werd het weer Spaans en sinds 1821 is het Amerikaans.

De Spanjaarden hebben er natuurlijk wel wat aan gebouwen achtergelaten, en die staan vooral in éen straatje, te toeristisch naar mijn smaak, met leuke gebouwtjes, dat wel, maar er zitten vooral toeristenwinkeltjes in en bars. Overal is Spaanstalige muziek te horen.
Het leukste gebouw is dit schooltje:


Het is het oudste houten schoolgebouw van Amerika (wat zijn Amerikanen toch gek op superlatieven als oudste, eerste, grootste, kleinste). In 1716 verschijnt het voor het eerst in de boeken, maar het is waarschijnlijk ouder.

St. Augustine heeft nog meer historische betekenis:
In 1738 werd er de eerste wettig goedgekeurde vrije gemeenschap van ex-slaven opgezet. Er kwamen mensen wonen die gevlucht waren uit slavernij in de Britse kolonies.
Misschien dat de stad daardoor wel de wieg werd van de enorme landelijke demonstraties die zo’n belangrijke rol speelden bij het aannemen van de Civil Rights Act in 1964 (gelijkschakelen van rechten van zwart en blank)


De volgende dag lopen we er nog wat rond; ik koop dure Clarks sandalen, doe ze meteen aan, loop naar het water dat een eindje verderop de Atlantische Oceaan is, en maak de foto hierboven van de boulevard.
Daarna een kiekje van de zeer oude brug die gerenoveerd wordt en waarnaast een tijdelijke brug gebouwd is, want de opknapbeurt zal nog wel een tijdje duren.


Dan is het tijd om terug te gaan naar het motel. Ik heb heel wat afgelopen op m’n nieuwe Clarks, en dat voel ik de volgende dag.
Maar ik weet dan nog niet dat de pijn in m’n rechter voet een echte kwaal is met een naam.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Uruguayo

Poep

De Kus