Catalaans klokkijken


Lieve kindertjes, vandaag wil ik jullie vertellen hoe wij catalanen zeggen hoe laat het is, klokkijken heet dat. Het is een leuk spelletje, maar wel een beetje ingewikkeld. Dat moet ook, want makkelijke spelletjes worden al gauw heel saai en dan wil je ze niet meer spelen. En dat zou jammer zijn, vinden jullie ook niet?
Goed, zitten jullie allemaal recht? Armen over elkaar?
Dan kunnen we beginnen.
Onze klok is rond, kijk maar op het bord. En we verdelen hem in vieren, net als een appel. En ieder deel noemen we een kwart.
Nou, dat is nog niet moeilijk, he? Eigenlijk net zoals bij jullie.
Maar als jullie zeggen dat het kwart over 2 is, dan zeggen wij, want wij kijken erg vooruit, dat het 'een kwart van 3' is. Leuk he!
En als jullie zeggen dat het half 3 is, zeggen wij 'twee kwart van 3'.
En daarna natuurlijk 'drie kwart van 3'.
Maar, de grote wijzer staat er natuurlijk ook wel 's tussenin.
En dan zeggen we bijvoorbeeld 'een half kwart van 3'. Hoe laat is het dan .... zeg het maar .... ja, heel goed: 2.07. Of 2.08, daar doen we niet moeilijk over. En 2.22 is dus 'een kwart-en-een-half van 3'. En 2.37 wordt dan 'twee-kwart-en-een-half van 3'.
Snappen jullie het nog? Leuk spelletje he.
Nou is die grote wijzer een echte deugniet, die staat ook wel 's op de 5 of 10 of 20 of 25.
En dan zeggen we als het 2.10 is: 'een kwart-min-5 van 3'. Logisch toch? Maar, je mag ook zeggen 'er ontbreken 5 voor een kwart van 3'. Is dat niet fijn, anders wordt het zo saai he.
Dus wat zeggen we als het .............
ah, daar gaat de bel, gelukkig maar, want we hebben allemaal hoofdpijn, denk ik.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Uruguayo

Poep

De Kus