Llibres i roses



Je kon op de Ramblas over de koppen lopen. Op gewone dagen is het al bijna niet leuk meer om de populairste route van Barcelona te nemen, door alle toeristen en menselijke standbeelden, maar op deze maandag was er geen doorkomen aan. En dat was allemaal de schuld van Sant Jordi. Want het was 23 april en dat is nou eenmaal zijn dag. Sint Joris, de beschermheilige van Cataluña. En van Engeland. En van Ridderkerk. De vrome christenridder die de draak versloeg omdat die een stad bedreigde. De draak had alle schapen al opgevroten en zou nu aan de inwoners beginnen, met als eerste de koningsdochter. De koning, ten einde raad, beloofde natuurlijk de hand van zijn dochter aan degene die de draak zou doden. En daar kwam Sant Jordi aangalopperen en stak met z’n zwaard de draak dood. Er werd alleen niet getrouwd, want Jordi wilde alleen maar mensen bekeren tot het christendom. Helaas duurt vroom niet altijd het langst. Jordi werd niet lang daarna elders gevangen genomen en hij stierf een akelige marteldood. En zo werd hij beschermheilige van Cataluña.
Nou is het op 23 april ook de Internationale Dag van het Boek en de Catalanen hebben er één groot feest van gemaakt. Schrijvers laten zich zien en signeren. Overal staan kramen met boeken en iedereen spaart z’n boekaankopen op tot Sant Jordi. Er worden op die ene dag meer dan een miljoen boeken gekocht. En meer dan 5-en-een-half miljoen rode rozen, want dat hoort ook bij Sant Jordi. Men geeft elkaar boeken en rozen. Dus zie je op straat veel vrouwen en meisjes met een roos in de hand lopen. Ik voelde me met m’n lege handen enigszins onbemind en vroeg me af of er een soort onuitgesproken wedijver speelt onder de vrouwen. Een rode roos met z’n lange steel, verpakt in mooi cellofaan, is zo zichtbaar. Heel anders dan een Valentijnskaart, door de postbode in de brievenbus geduwd. Gelukkig kreeg ik ’s avonds op m’n email adres een digitale roos toegestuurd.

Ik wil nog even vertellen over een andere boekenstal. Een heel sympathieke. Die is te vinden in de wijk Gracia, in een grote overdekte markt, de Mercat de l’Abaceria. Op twee plekken in die markt staat tussen de kramen met prachtig opgestapeld glimmend fruit, tussen de inktvissen en de varkenspoten, een kraam met boeken. Ze liggen wat slordig op en door elkaar, maar dan kan je lekker graaien. Tussen de boeken staat een stenen pot en daar hangt een kaartje bij: of je per boek dat je meeneemt 1 euro in de pot wilt doen. De boeken die er liggen worden daar gebracht door mensen die ze niet meer nodig hebben. En van het geld van de verkoop wordt eten uitgedeeld aan behoeftige mensen in de wijk. Vaak is de kraam onbemand, maar soms scharrelt een oudere man er wat rond. Hij bekijkt of de boeken er nog redelijk uitzien, en dan legt hij ze neer op een plekje waar toch een vage indeling uit blijkt.
Die twee boekenstallen in de markt van Gracia maken de wereld even heel mooi.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Uruguayo

Poep

De Kus